Bergsleden

På markerna som hör till Bergs Gård Trosa har du utmärkta möjligheter att ge dig ut på mountainbike, trailrunning eller vandra. På kartan ser du härliga stigar, leder och loopar som utgår från gården och som vi sköter om och håller markerade.

Totalt är det ca 15 km leder. Cyklar du tar det ca 1,5 timme om du är van. Men då lovar vi att du är helt slut och kanske längtar efter bubbelbad på Bergs Gård Rum & Relax. Eller så längtar du efter ett varv till!

Vi har delat upp och namngivit de olika lederna och vi beskriver dem kort här. Mer information om varje delsträcka hittar du på vår hemsida eller vår facebooksida.

Det finns utmärkta möjligheter att parkera bilen på Bergs Gård Trosa. Vi har även B&B och försäljning av egenproducerade köttprodukter, och det är i praktiken alltid folk på plats som kan hjälpa dig till rätta.

Så varmt välkomna till Bergs Gård och våra leder i skogen önskar Familjen Jonsson!

Bergsleden – 3,3 km röd

Bergs Gård Trosa ligger nedanför den högplatå där samtliga leder förutom Havsleden går. Bergsleden börjar på gården vid grinden mot kohagen. Efter Mördarbacken fortsätter Bergsleden med motsolscykling. Bergsledens bjuder fin gammal skogsväg, stigar och cykling uppför hälleberget innan delikatessen – utförsåkningen nerför Bergs Berg.

Södra loopen – 1,5 km blå

Södra loopen börjar efter Mördarbacken. Det är en härlig flack stig som inleder cyklingen. Efter ett tag svänger du uppför ett litet berg och sen ner igen. Och så upp på nästa lilla bergskulle och så ner igen. Ja så där håller det på tills du till slut tar dig över två spänger. Efter andra spången viker du av vänster och tar dig uppför ett lite större bergsparti. Där är det fantastisk cykling innan du är tillbaka på Bergsleden.

Havsleden – 3,5 km svart

Du når Havsledens start längst bort på Bergsleden vid Källviksvägen eller genom att vika av i slutet, direkt efter andra spången på Södra loopen. Havsleden innehåller allt! Både berg som stupar brant, slingrande stigar i skogen och snabb cykling på hälleberget. Längst bort finns en liten miniloop och där kliver du av om du vill ner till havet. Där finns en fin liten enskild klippstrand. Det går utmärkt att ta sig ett dopp. Solen når dit bäst på förmiddagen.

Bergsloopen – 1,7 km gul

Bergsloopen börjar vid en fyrstigskorsning längs Bergsleden där Södra Loopen övergår i Bergsloopen. Du cyklar upp på berg, slingrar fram på en stig, nerför ett stup, swoschar tvärs över Bergsleden, knixar dig uppför Bergs Berg innan du kastar dig nerför. Väl nere kan du hoja vänster in på Bergsleden eller ta höger in på Södra loopen.

Norra loopen – 2,0 km Lila

Norra loopen börjar som en avstickare på Bergsloopen. Den kommer ta dig upp och ner för ”Three Peaks”. Ta det nätt i nerfarterna. Du kan undvika bergen genom att cykla på de prickade genvägarna. Sedan slingrar du dig framåt i fin storskog på stigar och gamla skogsvägar. Passa på att njuta av storskogskänslan. Sen bär det av upp mot Bergs Berg där du kan välja mellan Bergsloopen, Bergsleden eller Dödskalleklippans loop.

Dödskalleklippans loop – 1,1 km mossgrön

Det här är en liten loop som ännu i början av 2017 inte är helt klar vad gäller underlaget. På slalomspråk skulle den betecknas som ”svart”. Den är både trixig och knixig, första hälften har två branta nedfarter och sista halvan går längs en blötsur, seg stig som knappt är någon stig. Men det går såklart att cykla hela loopen för den som är stark och har lite jävlaranamma i sig!

Bergstoppen – 100 meter från Bergsleden

I slutet av den inledande branta Mördarbacken viker du av åt höger för att komma till Bergstoppen. Ta dig längs den markerade stigen upp på berget. Här finns det en grillplats och vi kan hjälpa till att fixa grillgrejor för er att ta med dit. Annars tror vi att du som är på väg hem från någon av våra leder mår fin-fint av att bara stanna här en stund, summera dagens tur och titta ut!